Okul Öncesi Eğitimi Hakkında Veli Bilgilendirmesi

05.09.2023 237

UYUM SÜRECİNDE AİLEDEN BEKLENTİLER

Öncelikle çocuğun zihninde okulla ilgili olumlu bir görüntü oluşması gerekir. Okuldan söz ederken “Okulun çocuklar için düzenlenmiş özel bir yer olduğu, orada çocukların hoşuna gidecek etkinliklerin yapıldığı, oyunlar oynandığı, okulun yeni arkadaşlar edineceği hoş bir yer olduğu” vurgulanmalıdır.

Aileler çocuklarına okulunu ve öğretmenini tanıtmalı, öğretmenine güven duymasını sağlayıp ihtiyaç duyduğu her an öğretmeninden yardım isteyebileceğini anlatmalıdır

Aile çocuklarını okulda ne kadar zaman geçireceği, geliş ve gidiş saatleri konularında bilgilendirmelidir.

Aileler; öğretmen, okul ortamı, sınıf ortamı vb. konularda çocuğun yanında olumsuz söylemlerde bulunmamalıdır.

Çocuğun herhangi bir uyum problemi yaşaması durumunda sınıfındaki diğer çocuklarla karşılaştırmamalı, çocuğun benliğine zarar verecek ifadelerden (Örneğin “Ağlarsan sana kötü çocuk derler, seni okula almazlar.", “Seni bebeklerin gittiği sınıfa alırlar.") uzak durulmalıdır.

MERAK EDİLEN SORULAR

Çocuğumun ilacı öğretmen tarafından verilebilir mi?

Okul ortamında ilaç kullanımı nedeniyle farklı yan etki oluşma ihtimali düşünülerek öğretmenin çocuğa ilaç vermesi tercih edilen bir durum değildir. İlaç kullanacak çocukların ilaç saatlerinin okul saatlerine göre düzenlenmesi önerilmektedir.

Çocuğum okul öncesinde okuma-yazma öğrenecek mi?

Okul öncesi eğitimde yer alan okuma yazmaya hazırlık çalışmaları çocuğun okumaya karşı olumlu tutum oluşturmasını sağlayan etkinliklerdir. Bu etkinlikler, okuma ya da yazmayı öğretmek amacını taşımamaktadır ve dolayısıyla harflerin gösterilmesini veya yazdırılmasını amaçlamazlar. Okuma ve yazma öğretimi, 1. sınıfta alan uzmanları olan sınıf öğretmenleri tarafından yapılmaktadır. Okul öncesinde parmak kaslarını geliştirici faaliyetler, kavram çalışması, çizgi çalışması, sayı sayma rakam tanıma Sosyal ve duygusal hazır oluşluk gibi ilkokula ön hazırlık çalışmalarına ağırlık verilmektedir.

İstediğimiz zaman öğretmen ile görüşebilir miyiz?

Görüşmelerin daha verimli ve etkili geçebilmesi, öğretmenin eğitim etkinliklerini aksatmaması için öğretmen ve velinin birlikte belirlemiş olduğu saatlerde görüşmelerin gerçekleştirilmesi önemlidir. Acil durumlarda ise öğretmen-veli, okul idaresi-veli iletişimi hızlı bir şekilde kurulmaktadır.

OKUL ÖNCESİ NE TÜR ETKİNLİKLER YAPILIYOR?

Türkçe Etkinlikleri                   Sanat Etkinlikleri         Alan Gezileri Sosyal Etkinlikler(Gezi,tiyatro)

Matematik Etkinlikleri             Müzik Etkinlikleri      Oyun Etkinlikleri                    Fen Etkinlikleri

Drama Etkinlikleri                  Okuma Yazmaya Hazırlık Etkinlikleri